שתף

חדר כושר למוח, אפליקציות ומסכי מגע: טכנולוגיות חדשניות בשיקום

12:57 06.06.2024 | מערכת האתר

מה חדש בנס ציונה

כשאנחנו חושבים על אנשים מבוגרים בגיל השלישי, אנחנו לא תמיד נוטים לקשר אותם עם טכנולוגיות
"נהוג לחשוב שטכנולוגיות נמצאות בשימוש קבוע או תדיר דווקא על ידי צעירים, אבל במפגש שלנו עם אוכלוסיית הגיל השלישי, אנחנו מגלים שלא כך הדבר", אומרת טלי גפן ויס, סגנית מנהלת השירות לריפוי בעיסוק, במרכז הרפואי גריאטרי שיקומי הרצפלד מקבוצת כללית

בעוד שאוכלוסיית הגיל השלישי עושה פעמים רבות שימוש בטכנולוגיות במסגרת האישית – בין אם לצורך תקשורת עם המשפחה, לצורכי פנאי או כל סיבה אחרת – הרי שבתהליך השיקום אחרי אירוע בריאותי, השימוש בטכנולוגיות יכול לסייע בקידום התהליך השיקומי.


"הגיל השלישי מביא עימו שינויים פיזיולוגיים רבים, אשר עלולים להוביל לסכנות בריאותיות, כגון ירידה בתפקיד המוטורי, קשיי זיכרון וקוגניציה, ירידה בכוח השריר ועוד". מסבירה ד"ר טטאינה ונדר, מנהלת היחידה לאשפוז יום שיקומי וסגנית מנהל המרכז הרפואי הרצפלד. "אדם אשר חווה אירוע בריאותי משמעותי, בוודאי אם הוא כרוך באשפוז, חווה שינוי דרמטי בחייו. אלינו להרצפלד מגיעים בין היתר מטופלים אחרי שבץ, אירוע מוחי, התקפי לב, ניתוחים אורתופדיים ועוד. לצד הצוות המיומן והרב מקצועי אשר נותן מענה אישי לכל מטופל, אנחנו עמלים כל העת על התחדשות ורכישת טכנולוגיות חדשות. מחקרים מראים כי שימוש בטכנולוגיות מייצר שיתוף פעולה טוב יותר עם המטופל ובכך גם שיפור בתהליך וקיצור משך ההחלמה".


"כך לדוגמא, יש לנו בהרצפלד מערכת בשם - See me, שפותחה במיוחד לשיקום, וכוללת אפשרויות להתאמת המשחק לסוג התרגול המוטורי והקוגניטיבי המומלץ לשיקום המטופל", מספרת טלי. "מול המטופל יש טלוויזיה, המאפשרת לו לראות את עצמו, ובעזרת תנועה הוא מפעיל משחק טכנולוגי, שמטרתו להגביר את המוטיבציה לבצע את התרגול ".


אמצעי טכנולוגי נוסף בו נעשה שימוש בהרצפלד נקרא MYRO. "גם פה נעשה שימוש באמצעות "משחק" מגרה קוגניטיבית, המתבסס על טאבלט טאצ' גדול, ובו נדרש המטופל לבצע סריקה, מיון, שימור או פיצול קשב. רמת הקושי של הפעילות נקבעת על ידי המטפל, בהתאם ליכולת של המטופל, ומשתנה לאורך תהליך הטיפול".

 

 

על מנת לקדם שיקום קוגניטיבי, קיים בהרצפלד גם  "חדר כושר למוח". אפרת נווה, מרפאה בעיסוק בהרצפלד, מרכזת תחום שיקום ראייה וחדר כושר למוח, מספרת: "בדומה לעבודה על השרירים והגוף בחדר כושר רגיל, בחדר הכושר למוח אנחנו עובדים על המוח - על קשב, זיכרון, תפיסה חזותית, גמישות מחשבתית, ופעולות נדרשות ליום יום. גם כאן אנו עושים שימוש ב"משחקים" על מנת לשפר את הזיכרון. כל התהליך הזה מלווה על ידי נשות מקצוע, שתפקידן לוודא מיצוי של הפוטנציאל השיקומי מתהליך העבודה עם הטכנולוגיה".

 

"סוגיית הכשירות לנהיגה היא סוגיה מורכבת וחשובה, בייחוד עבור מטופלים שרוצים להמשיך בחיים. ישנם מצבים רפואיים כמו פרקינסון, טרשת נפוצה, אירוע מוחי ואחרים, אשר עלולים לפגוע ביכולת הנהיגה. אנחנו רואים שאנשים מוכנים לוותר על דברים רבים, אבל לא על היכולת לנהוג, שנתפסת אצלם כסמל להמשך התפקוד ולעצמאות". היא אומרת. "לצד זאת, חשוב להבין שנהיגה טומנת בחובה אחריות רבה, ואנחנו צריכים להיות סמוכים ובטוחים שלאדם יש את היכולת, לפני שהוא "עולה על ההגה". לשם כך, יש לנו מרפאות בעיסוק מוסמכות המבצעות הערכות כשירות נהיגה. הערכות אלו כוללות בדיקות מוטוריות, קוגניטיביות, שימוש בסימולטור נהיגה המתקדם בארץ ובדיקת נהיגה בפועל בכביש עם מורה נהיגה. הסימולטור נותן לנו אינדיקציה ראשונית בסביבה בטוחה עבור המטופל. בזכות השימוש בסימולטור הנהיגה המתקדם אנו יכולים לבחון מרכיבי נהיגה כגון - הבחנה בגירויים בכביש, מהירות תגובה להימנעות מהתנגשות, יכולת הפעלת כוח על דוושות הרכב, הפניית קשב למסיחים בדרך ועוד. בנוסף, מעבר להערכת כשירות המטופל לנהיגה, הסימולטור משמש גם ככלי לטיפול קוגניטיבי לשיפור המרכיבים בהם המטופל חווה קושי. כך, מתאפשר תהליך שיקום המגדיל את סיכוייו של המטופל לחזור לנהוג".

 


מעבר לשיקום הקוגניטיבי, בהרצפלד עושים שימוש גם בטכנולוגיות לצורך תהליך השיקום הפיזי. עמרי קנוטופסקי, פיזיותרפיסט, רכז תחום נוירולוגיה במחלקת הפיזיותרפיה ב"הרצפלד", מספר השימוש בהליכון Gait better: "כשהוא מחובר לרתמה, עולה המטופל על ההליכון "החכם", עליו קיימת מצלמה עם חיישנים המזהים את תנועת הרגליים של המטופל, ונותנים לו ולפיזיותרפיסט פידבק על העבודה על המכשיר. מול פניו של המטופל ישנו מסך, כאשר המטופל יכול לצפות במסלול הליכה משתנה ובאמצעות תנועת הרגליים שלו לנווט ליעד אליו התבקש להגיע. הפיזיותרפיסט יכול לאתגר את המטופל בהתאם ליכולת, ולהוסיף לו "מכשולים" שונים המחייבים אותו לסוג אחר של תנועה. לצד האתגר הפיזי, יש גם פה אתגר קוגניטיבי בהפעלת שיקול דעת, תעדוף ומיקוד קשב".


ד"ר ונדר מסכמת: "הטכנולוגיה משמשת אותנו ומסייעת לנו לייצר תהליכים של קידום הטיפול, אבל חשוב לדעת שהיא לא חזות הכל – היא רק האמצעי. בסוף של יום, ההון האנושי המיומן והמקצועי שלנו הוא זה שמוביל לתוצאות טובות פעם אחר פעם. הטכנולוגיה – על תקן המסייעת".
 

לאתר מרכז רפואי הרצפלד

דרך ארץ 1 ת.ד. 48 גדרה מיקוד 7075001

בשיתוף פעולה ממומן עם ביה״ח הרצפלד

© אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתם צילום שיש לכם זכויות בו, אתם ראשים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש בו. צור קשר

שתף

לוח ארועים

לכל הקופנים

קופונים

Loading...